de VestingbarHoe werkt de Vestingbar

De vestingbar zit anders in elkaar dan je zou denken. Als je de moeite neemt om de kroeg en haar vereniging "De gevreesde koe" een beetje te leren kennen, merk je dat het eigenlijk een gezellig groepje hardwerkende mensen is. De leden zijn namelijk niet alleen de gasten in de kroeg, het zijn juist de mensen achter de bar en achter de schermen, het personeel! De VB is uniek in haar opzet omdat alle leden in de vereniging op een heel directe manier verantwoordelijk zijn voor het goed lopen ervan. Ze zorgen samen voor de bedrijfsvoering van de bar.

De Vestingbar is dus een kroeg gerund voor en door studenten. De gehele organisatie bestaat uit mensen die het leuk vinden om in hun vrije tijd bezig te zijn in de horeca. Om de kroeg zo goed mogelijk te laten draaien, zal er veel werk verzet moeten worden varierend van het tappen van een biertje tot het sleutelen aan sfeerverlichting en het begeleiden van bands. Daarom zijn er binnen de bar vijf divisies:

 1. De Tappersdivisie
  Studenten in deze divisie zijn volleerd barman / -vrouw en zijn het meest zichtbare personeel in de kroeg. Zij zorgen namelijk voor jouw eerste biertje tijdens de intro, de kroket als je om vier uur 's-nachts weer honger begint te krijgen en zelfs het colaatje als je bier eigenlijk heel erg vies vindt ;)
 2. De DJ-divisie
  Hoog in de toren zorgen deze maestro's voor de meest uiteenlopende muziekstijlen op een avond. Van R&B tot heftige rock, een DJ weet veel van muziek en weet wat het publiek wil. Zij zijn de gangmakers van de avond. Ze draaien dat ene nummer, waarop zij je voor het eerst zoent. Ze draaien liedjes van toen, waarvoor je je schaamt dat je ze nog kent of juist de laatste hits waardoor jij de avond van je leven hebt.
 3. De Portiersdivisie
  Deze stabiele rotsen bewaken de veiligheid op de drukkere feesten. Doen ongeregeldheden zich voor, dan zijn zij alert hierop en weten zij de situatie onder controle te houden. Zij zijn degenen die je voorzichtig de deur uit werken als je dat ene meisje met je dronken harses wel heel diep in de ogen kijkt of de beschermende engel die opeens naast je opduikt als je net in de vuurlinie van een ruziend stelletje staat. Veiligheid staat boven alles en dat weet een portier maar al te goed.
 4. De Evenementendivisie
  "Backstage" is natuurlijk ook genoeg te doen. Een klein groepje binnen de bar zet zich in om sommige avonden nog net even wat extra's te geven. Ze verzorgen films, themafeesten, ronselen bands om een keer te komen spelen en verzorgen licht en geluid in de bar. Zij zijn de mensen die hebben gezorgd dat er een heus strand is voor de beach party, compleet met cocktailbar "in den bronstighen dolfijn". Om een avond echt bijzonder te maken, ben je bij hen aan het goede adres.
 5. De Techische Dienst
  De echte gebroeders-bever-type mensen. Net als Ed en Willem zijn zij handig met de waterpomptang, de schroefboormachine en de klauwhamer. Zelfs de bar waaraan je zit is een product van deze divisie. Zij zorgen voor al het onderhoud in en om de bar, zodat je fijn je biertje kan drinken zonder dat je wordt natgespoten door bijvoorbeeld een lekkende tapkraan. Dus hoewel zij zelf tijdens een avondje in de kroeg niet opvallen als personeel, hun werk mag er zijn!

Dit alles gaat onder bezielende leiding van het VB-Bestuur. Als bestuurslid zorg je voor beleidsvoering binnen de bar. Je zorgt voor contacten met externe instanties, onderhandelt met relaties en leveranciers en weet precies wat er binnen de vereniging speelt. Het is een drukke taak om te vervullen, maar tegelijkertijd leer je een boel over het bedrijfsleven. Onder oud-bestuursleden van de VB zitten dan ook veel succesvolle zakenmensen bij internationale topbedrijven.

Al deze mensen maken de Vestingbar al meer dan 35 jaar een succesvol lopende studentenkroeg op de campus, die pas sluit als de laatste klant daadwerkelijk naar huis is gegaan.

Copyright © 2004-2016 Vestingbar
RSS 2.0
ICS